Print

15.oktobar Međunarodni dan slijepih

U okviru obilježavanja 15.oktobra Međunarodnog dana slijepih – dana bijelog štapa Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo  je 15.oktobra 2019.godine organizovalo  okrugli sto na temu: "Položaj slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, sadašnje stanje i perspektive”.

 

U radu ovog okruglog stola učestvovali su predstavnici  kantonalnih ministarstava, zastupnici kantonalne Skupštine,Grada Sarajeva, općina i javnih ustanova, te predstavnica MyRight-a i članovi Udruženja. Uvodna obraćanja imali su Fikret Zuko, direktor Udruženja, Hamdo Kentra predsjednik Udruženja, Binasa Goralija koordinatorica MyRighta za Evropu, Malik Garibija ministar za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo. O konkretnim problemima slijepih , sa kojima se susreću u svakodnevnom životu govorili su Veselin Rebić, Senija Okić, Hamdo Kentra i Amna Alispahić. Azur Kuduzović osvrnuo se na rad Centra za slijepu djecu i omladinu. Predstavnici institucija vlasti i javnih ustanova pokazali su razumijevanje za probleme slijepih i obećali svoju podršku u njihovom rješavanju.

 

Preko 50 učesnika okruglog stola, od čega je više od 30 predstavnika institucija vlasti, detaljno su diskutovali o položaju slijepih osoba u Kantonu Sarajevo i problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Također, razgovaralo  se i o načinima podrške organizacijama osoba s invaliditetom od strane institucija vlasti u Kantonu Sarajevo.


Učesnici okruglog stola su zaključili da institucije vlasti na svim nivoima  trebaju više pažnje posvetiti rješavanju problema slijepih osoba, te kroz sistem obezbijediti podršku koja je neophodna za veću inkluziju slijepih osoba.

Također je ocijenjeno da Udruženje slijepih ima značajnu ulogu u zagovaranju za bolji položaj slijepih osoba, te da to sistem treba prepoznati i obezbijediti adekvatne uslove za njegov rad. Potvrđeno je ranije opredjeljenje da se osnovna prava osoba sa invaliditetom ne mogu ostvarivati kroz  projekte, već da ih treba prepoznati sistem i regulisati zakonima i drugim propisima.

Zajednički stav je da se pri rješavanju pitanja od interesa za slijepe osobe trebaju rješavati u partnerstvu sa Udruženjem slijepih, što je u skladu sa članom 4 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.


 

Ovaj Okrugli sto je organizovan u okviru projekta: "Unapređenje  dugoročne održivosti  Udruženja slijepih  Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji  BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" koji finansijski podržava MyRight i Savez slijepih Švedske – SRF.