Print

Brajevo pismo, moj najbolji prijatelj

U cilju promovisanja Brajevog pisma i motivisanja slijepih osoba da ga nauče i koriste u svakodnevnom životu Nadina Imamović, članica Udruženja, pripremila je motivaciono pismo, koje je, između ostalog, prezentirala na radionici održanoj 15.10.2020.godine,.

U nastavku vam donosimo Nadininu priču o Brajevom pismu:

Prvi susret sa Brajevim pismom:

Moj prvi susret sa Brajevim pismom dogodio se prije deset godina, kada sam kao učenica sedmog razreda došla u Centar za slijepu i slabovidnu djecu i  omladinu, u Nedžarićima. Rodjena sam u Goraždu kao visoko slabovidna osoba.  Prvih šest razreda osnovne škole završila sam u svom rodnom gradu.  Budući da nisam poznavala Brajevo pismo,  prve godine mog obrazovanja bile su prepune izazova. Svoje školske udžbenike čitala sam uz pomoć lupe, a  za pisanje sam koristila sveske sa podebljanim linijama. Najviše me rastuživalo to što nikada nisam mogla pročitati ono što sam napisala. Često su me pratile i glavobolje zbog toga sto sam uz velike napore  pokušavala da pišem i čitam. Kada sam došla u Centar za slijepu i slabovidnu djecu, prvo što me impresioniralo je Brajevo pismo. Često bih uzimala velike Brajeve udžbenike od svojih prijatelja i držala ih u rukama. U tim trenucima maštala sam kako cu jednog dana i ja biti u mogućnosti da pročitam sve te knjige.


Veliku zahvalnost dugujem svom tadasnjem vaspitaču, prof. Ismetu Dediću, koji me svakoga utorka s velikim strpljenjem podučavao Brajevom pismu. U roku od mjesec dana, naučila sam sva Brajeva slova. Vrlo brzo počela sam da pišem  na Brajevoj mašini. Ostatak svog osnovnog i srednjeg obrazovanja završila sam koristeći  Brajevo pismo.

S Brajevim pismom ka ostvarenju životnih ciljeva:

Brajevo pismo je u moj život donijelo mnogo pozitivnih stvari. Prije svega postala sam samostalnija u svakodnevnom životu. Moj san da čitam velike Brajeve knjige se napokon ostvario. A najvažnije od svega, uz pomoć Brajevog pisma postala sam diplomirana socijalna radnica. Ne postoje prave riječi kojima bih mogla iskazati svoju ljubav prema Brajevom pismu.

Brajevo pismo je najbolji prijatelj slijepih i slabovidnih osoba


Smatram da je i pored savremenih tehnologija Brajevo pismo na prvom mjestu. Ono nas nikada neće izdati. Ne postoji nikakav virus, ili tehnički problem koji ga može uništiti. Stava sam, da svaka slijepa i slabovidna osoba koja ne poznaje Brajevo pismo, a nije u mogućnosti čitati crni tisak, je nepismena bez obzira na nivo formalnog obrazovanja.

Toplo preporučujem svim slijepim, a posebno slabovidnim osobama, koje svoj život otežavaju koristeći male ostatke vida za čitanje, da nauče, i u što većoj mjeri koriste Brajevo pismo.

Brajevo pismo je doista naš najbolji i najvjerniji prijatelj!

Nadina Imamović

Sarajevo, 15. 10. 2020.