Print

Kako Željko koristi Brajevo pismo

U okviru projekta  "Unapređenje dugoročne  održivosti  Udruženja slijepih  Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji  BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" koji u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku MyRight iz Švedske, organizovana je 27.juna 2019.godine   radionica  promocije  Brajevog  pisma.

U prostorijama Udruženja oko 30 slijepih osoba i njihovih pratilaca razgovarali su o važnosti korištenja Brajevog pisma od strane slijepih osoba. Voditelj radionice i promotor Brajevog pisma Željko Bajić govorio  je o njegovom praktičnom značaju za svakodnevni život slijepe osobe i kako je on kroz svoj život koristio Brajevo pismo. Također je istakao koliko mu znači korištenje Brajevog pisma za njegov posao novinara, kao i u svakodnevnom korištenju u domaćinstvu, slobodnom vremenu i sl.

Sa praktičnim primjerima i pripremljenim materijalima ukazao je na njegovu nezamjenjivu ulogu i potrebu da ga svaka slijepa osoba nauči i svakodnevno koristi. Istakao je da su savremene tehnologije i njihovo korištenje od strane slijepih osoba veoma značajne ali da u mnogim situacijama ne mogu na adekvatan način zamijeniti Brajevo pismo.

Okupljene slijepe osobe su sa oduševljenjem prihvatile ovakav način rada i djelovanja Udruženja i neki od njih su izrazili spremnost da nauče čitati i pisati Brajevo pismo. Također su izrazile svoja očekivanja da će nadležne institucije vlasti  prepoznati značaj  ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.

U toku radionice pročitano je i motivaciono pismo koje je za ovu priliku pripremio Željko Bajić. Nakon toga podijeljene su kartice za tombolu, koja je pripremljena za ovu priliku, a brojevi na karticama su bili ispisani na Brajevom pismu.