Print

Mali ali važan korak ka povećanju samostalnosti

Kad nam je u okviru jednog od projekta podrške koje provodi Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a finansira MyRight, ponuđena obuka za kretanje uz pomoć bijeloga štapa bili smo veoma obradovani jer ne postoji drugi način za sticanje i unapređivanje navedene vještine. Imala sam sreću biti jedan od tri polaznika iz naše organizacije. Individualnu obuku prilagođenu potrebama i mogućnostima svakog polaznika provodio je gospodin Izet Zuko. Svojim pristupom ulijevao je povjerenje i razbijao strah.

Ispostavilo se da nisam imala odgovarajući štap. Zato su se pobrinuli organizatori obuke.

Moja prvobitna zamisao bila je savladati put od mjesta stanovanja do posla i obratno. Pokazalo se da mi je plan bio preambiciozan ne zbog nesposobnosti već zbog nepristupačnosti ulica kroz koje trebam proći. Stoga sam predložila instruktoru da naučim put od stana do prodavnice i od radnog mjesta do banke. Teško je riječima opisati radost kad mi je to pošlo za rukom.

Sada samostalno vršim kupovinu osnovnih namirnica i u banci obavljam novčane transakcije. Ne moram čekati da mi drugi u tome pomognu kad nađu vremena. Povratila sam dio privatnosti koju slijepe osobe u velikoj mjeri gube kad se ne kreću samostalno. Spoznala sam da i pored barijera mogu sama doći od stana do posla i obratno ako koristim autobus. To je slijedeći korak koji planiram napraviti na povećanju samostalnosti.

Program koji sam prošla pomogao mi je ohrabrivši me da nastavim raditi na sebi. Preporučujem drugim slijepim osobama da se uključe u slične programe ako im se pruži prilika. Važno je naučiti i pratiti orijentire i koristiti stečeno znanje.

 

Tifa Tučić