Print

Mobilitet i samostalno kretanje slijepih uz pomoć bijelog štapa u prirodnom okruženju

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je 4.avgusta 2023.godine organizovalo za članove Udruženja jednodnevni izlet na Igman i Bjelašnicu. Uz lijepo druženje u prekrasnom ambijentu Olimpijskih planina , zajedničku šetnju, organizovana je i vježba orijentacije u prirodi uz korištenje bijelog štapa.

Treba naglasiti da je ovo veoma važna aktivnost jer je kretanje slijepih osoba izvan stana prilično ograničeno, što utiče na cjelokupno zdravstveno stanje , orijentaciju i snalaženje u mikro i makro prostoru . Ovo je posebno važno za slijepe osobe koje žive same i koje nisu u mogućnosti da izađu iz kuće bez pomoći druge osobe.


 Slijepe osobe su iskazale veliki interes da se slične aktivnosti organizuju i u narednom periodu, te da se pokuša pronaći donator ili njih više, koji bi finansirali odlaske slijepih osoba, na izletišta oko Sarajeva ali i posjete kulturno-istorijskim spomenicima u našoj državi.

 

Ovaj  izlet je organizovan u okviru projekta  "Savremenim pomagalima i personalnim vještinama povećati inkluziju slijepih koji je u 2023.godini sufinansirala općina Novi Grad.