Print

Održan drugi trening „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja“ za mlade slijepe osobe

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijest, koji podržava MyRight i Savez slijepih Švedske- SRF organizovalo je drugi dvodnevni trening „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja". Trening je održan 20. i 21.oktobra 2018.godine, u Sarajevu u hotelu Holiday. Na treningu je učestvovalo 15 mladih slijepih osoba, potencijalnih lidera. Učesnici treninga su bili iz sarajevskog, tuzlanskog, zeničko-dobojskog i srednjobosanskog kantona.
Ovo je bio drugi završni trening, a učesnici su pored sticanja teoretskog znanja I praktično vježbali uloge zagovarača za prava osoba sa invaliditetom.

Svi učesnici će dobiti certificate, a od njih se očekuje da stečena znanja prenose u organizacije slijepih iz kojih su došli, ted a se aktivnije uključe u rad njihovih organizacija.

Tokom treninga posebna pažnja je posvećena je mogućnosti javnog zagovaranja koristeći kao alat Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Preporuke UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, koje su dostavljene Bosni i Hercegovini u aprilu 2017.godine.
Treneri su bili: Adis Arapović i Fikret Zuko.
Učesnici treninga su ocijenili da je ovaj vid edukacije vrlo koristan, pogotovo za slijepe mlade osobe, te da slične treninge treba organizovati u svim kantonima.