Print

Održan trening „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja“ za mlade slijepe osobe

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijest, koji podržava MyRight i Savez slijepih Švedske- SRF organizovalo je dvodnevni trening „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja". Trening je održan 23. i 24.juna 2018.godine, u Sarajevu u hotelu Holiday. Na treningu je učestvovalo 16 mladih slijepih osoba, potencijalnih lidera. Učesnici treninga su bili iz sarajevskog, tuzlanskog, zeničko-dobojskog i srednjobosanskog kantona.

Ovo je bio prvi bazni trening i učesnici su stekli osnovna znanja iz oblasti „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja", sa fokusom na zagovaranje prava slijepih osoba i drugih osoba s invaliditetom.
Drugi trening sa istim učesnicima organizovaće se u oktobru 2018.godine.
Tokom treninga posebna pažnja je posvećena mogućnosti javnog zagovaranja koristeći kao alat Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Preporuke UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, koje su dostavljene Bosni i Hercegovini u aprilu 2017.godine.
Treneri su bili: Adis Arapović i Fikret Zuko.
Mišljenje učesnika treninga je da je ovaj trening bio veoma uspješan i koristan. Smatraju da će nakon kompletiranja ove edukacije moći puno efikasnije zagovarati za prava slijepih osoba i više se angažovati u svojim udruženjima na provođenju programskih aktivnosti.