Print

Održan trening „Javnog zagovaranja“ za slijepe osobe u zeničko-dobojskom kantonu

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru projekta "Podizanje kapaciteta organizacija slijepih u Federaciji BiH 2015.-2017.", koji podržava MyRight i Savez slijepih Švedske, organizovali su trening „Javnog zagovaranja" za predstavnike udruženja slijepih sa područja zeničko-dobojskog kantona, koji je održan 24. i 25.oktobra 2015.godine u Tešnju. Treningu je prisustvovalo 20 slijepih osoba iz udruženja slijepih:Visoko, Kakanj, Zenica i Tešanj.


Učesnici treninga stekli su osnovna znanja iz oblasti „Javnog zagovaranja", sa fokusom na zagovaranje prava slijepih osoba i osoba s invaliditetom.

Tokom treninga posebna pažnja je posvećena mogućnosti javnog zagovaranja u zeničko-dobojskom kantonu i korištenja iskustava koje je Uduženje slijepih Kantona Sarajevo steklo u dugogodišnjoj saradnji sa Savezom slijepih Švedske.

Prvi dan treninga učesnike treninga je posjetio i s njima razgovarao Johan Rosengren iz Saveza slijepih Švedske.Treneri su bili: Senija Okić i Fikret Zuko. Ovoj aktivnosti značajnu pažnju su posvetili elektronski i printani mediji. Opšta ocjena svih učesnika je da je ovaj trening bio veoma uspješan i koristan i da se ovaj vid edukacije treba nastaviti i u budućnosti.