Print

Položaj slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, sadašnje stanje i perspektive

U okviru obilježavanja 15.oktobra Međunarodnog dana slijepih – dana bijelog štapa Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo  je 15.oktobra 2020.godine organizovalo  okrugli sto na temu: "Položaj slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, sadašnje stanje i perspektive”.

 

U radu ovog okruglog stola učestvovali su predstavnici  kantonalnih ministarstava, općina i javnih ustanova, te koordinatorica MyRighta za Evropu  i članovi Udruženja. Uvodna obraćanja imali su Fikret Zuko, direktor Udruženja, Senija  Okić predsjednica Udruženja, Binasa Goralija koordinatorica MyRighta za Evropu, Zdenko Pavlović iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Cica Pljevljak iz Ministarstva  za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo. O položaju slijepih osoba u Kantonu Sarajevo izlaganje je pripremila Safeta Baković iz Udruženja slijepih, u okviru kojeg su emitovana 4 video spota o nezavisnom životu slijepih osoba, koji su snimljeni u okviru projekta koji finansira MyRight.

 

 U nastavku diskusije o konkretnim problemima slijepih, sa kojima se susreću u svakodnevnom životu govorili su Veselin Rebić i  Selmir Isaković .

 

Predstavnici institucija vlasti i javnih ustanova pokazali su razumijevanje za probleme slijepih i obećali svoju podršku u njihovom rješavanju.

 

Učesnici okruglog stola diskutovali su o položaju slijepih osoba u Kantonu Sarajevo i problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Također, razgovaralo  se i o načinima podrške organizacijama osoba s invaliditetom od strane institucija vlasti u Kantonu Sarajevo.

 

Učesnici okruglog stola su zaključili da institucije vlasti na svim nivoima  trebaju više pažnje posvetiti rješavanju problema slijepih osoba, te kroz sistem obezbijediti podršku koja je neophodna za veću inkluziju slijepih osoba.

Također je ocijenjeno da Udruženje slijepih ima značajnu ulogu u zagovaranju za bolji položaj slijepih osoba, te da to sistem treba prepoznati i obezbijediti adekvatne uslove za njegov rad.

Na kraju okruglog stola je zaključeno da se pri rješavanju pitanja od interesa za slijepe osobe trebaju rješavati u partnerstvu sa Udruženjem slijepih, što je u skladu sa članom 4 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

 

Ovaj Okrugli sto je organizovan u okviru projekta: "Unapređenje  dugoročne održivosti  Udruženja slijepih  Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji  BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" koji finansijski podržava MyRight i Savez slijepih Švedske – SRF.