Print

Predavanje u medžlisu islamske zajednice sarajevo

Na poziv glavnog imama medžlisa islamske zajednice Sarajevo mr.Ferida ef. Dautovića Fikret Zuko direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo održao je predavanje na seminaru imama islamske zajednice Sarajevo, koji je održan 18.novembra 2015.godine u Gazi Husrev begovoj medresi u Sarajevu.

U okviru predavanja posebna pažnja je posvećena slijepim ljudima , problemima sa kojima se svakodnevno susreću, njihovom položaju u društvu, odnosu zajednice prema njima, predrasudama i sl. Naglašena je uloga koju bi imami i drugi vjerski službenici mogli imati u podizanju svijesti građana i njihovom senzibiliziranju za probleme sa kojima se slijepe osobe susreću. U cilju postizanja veće inkluzije slijepih u društvo imami će kao vjeroučitelji o tome govoriti djeci i omladini. Također, će u okviru svojih redovnih aktivnosti, na vjerskim skupovima promovisati potrebu da svako u okviru svojih redovnih aktivnosti razmišlja i o slijepim ljudima, te da čini sve što je u okviru njihovih mogućnosti da se stvori ambijent u kome će i slijepe osobe moći ostvarivati svoja ljudska prava.

Može se reći da je ovo novi pristup u podizanju svijesti javnosti o slijepim ljudima, te jedan od važnih oblika javnog zagovaranja. Nakon održanog seminara u Udruženje je došla sljedeća poruka:

„Poštovani gosp Zuko , evo šaljem Vam slike sa održanog seminara imama medžlisa islamske zajednice Sarajevo u Gazi Husrev begovoj medresi gdje ste Vi održali zapaženo predavanje o začaju i ulozi slijepih osoba u društvu i odnosu prema njima. Reakcija prisutnih oko 100 imama našeg medžlisa bila je i više nego pozitivna, a posebno emotivna na Vaše izlaganje. Hvala Vam na učešću i nadamo se daljnjoj suradnji.

Svako dobro Vam i Vašim članovima želimo".