Print

Promocija Brajevog pisma – obilježavanje svjetskog dana Brajevog pisma

U cilju promovisanja Brajevog pisma i motivisanja slijepih osoba da ga nauče i koriste u svakodnevnom životu Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je 4.janura 2021.godine  organizovalo promaciju na koju su pozvane sve zainteresovane slijepe osobe iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, novinari kao i drugi zainteresovani građani. Promocija je organizovana online preko zoom platforme, a učestvovalo preko 50 osoba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Moderator  i promotor je bio Gradimir Kragić.

 

Učesnici promocije govorili su o značaju Brajevog pisma, ličnim iskustvima, stanju u svojim državama, savezima i organizacijama, uticaja novih tehnologija na korištenje i popularizaciju Brajevog pisma, njegovoj sistematizaciji, zakonskim rješenjima, prednostima Brajevog pisma, načinu učenja Brajevog pisma u školama itd.

Slijepe osobe su izrazile svoja očekivanja da će nadležne institucije vlasti , u svim zemljama, prepoznati značaj  ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje, Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.

Ovaj datum za promociju je odabran  jer je Generalna skupština Ujedinjenih nacija  17. decembra 2018. godine usvojila Rezoluciju #World Blind Union potvrdivši 4. januar, dan rodjenja Louis Braille, kao Svjetski dan Brajevog pisma.

 

Promocija Brajevog pisma se ralizuje u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti", koji Udruženje slijepih Kantona Sarajevo realizuje u periodu 2018.-2021. u saradnji sa partnerskom organizacijom Savezom slijepih Švedske - SRF Synskadades Riksförbund Stockholms Stad finansiranom od strane MyRight- Empowers people with disabilities, u okviru programa u Bosni i Hercegovini.