Print

Uskoro će slijepe osoba lakše i bezbjednije moći doći do Udruženja slijepih

Ministar  saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, sa saradnicima 19.juna 2020.godine, primio je u svom kabinetu direktora Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikreta Zuku. Tema razgovora bila je implementacija projekta postavljanja taktilnih staza i zvučnih semafora na području Skenderije, gdje je i sjedište Udruženja.

Ovo je jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih projekata , koji se realizuje u Bosni i Hercegovini, a koji se odnosi na stvaranje boljih uslova za samostalno kretanje slijepih osoba. Detaljno je razgovarano o trasi, na kojoj će se postaviti  zvučni semafori i taktilne vodilice, a koja će povezivati sjedište Udruženja sa glavnim državnim institucijama i svim tramvajskim, trolejbuskim i autobuskim stanicama koje se nalaze na području Skenderije, a taktilnom stazom će se povezati i raskrsnica kod Higijenskog  zavoda. Sa ministrom je dogovoreno da završetak ovog projekta bude do 15. oktobra – Međunarodnog dana slijepih, kada bi  se izvršilo svečano otvaranje. Također je razgovarano o sličnim projektima u općini Novo Sarajevo, Alipašinoj ulici i mogućnosti da se taktilne staze postave i u ulici Ferhadija, jednom od najposjećenijih šetališta u Sarajevu. 


Razgovarano je mogućnosti da se u toku modernizacije javnog gradskog saobraćaja pokuša pronaći mogućnost za zvučne najave stanica, u tramvajima, trolejbusima i autobusima, o čemu ovo Udruženje duže vrijeme zagovara.

Ministar Kalem i direktor Zuko, po završetku razgovora obišli su gradilište i razgovarali sa izvođačem radova o nekim tehničkim rješenjima koja se moraju prilagoditi konkretnoj situaciji.

Ministar Adi Kalem i pomoćnik ministra Zdenko Pavlović obećali su blisku saradnju sa Udruženjem slijepih, u svim narednim planovima koji se tiču izgradnje i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo.

Po završetku ovog projekta slijepe osoba će na bezbjedniji i jednostavniji način moći samostalno doći do svog Udruženja, kao i do drugih važnih institucija u Kantonu Sarajevo, na čemu se najiskrenije zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Mariu Nenadiću, kao i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Adijem Kelemom.