Print

Žene i djevojke s invaliditetom su izložene višestrukoj diskriminaciji

Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se dešava da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, njihova prava i potrebe rijetko prikazuju. Mali broj studija i istraživanja se bavi ovim pitanjem, i uglavnom su žene s invaliditetom zapostavljane u studijama i istraživačkim izvještajima o osobama s invaliditetom, feminističkim studijama i drugim važnim pitanjima koja su izravno povezana s njihovim životom.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društu – porodična situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija kreirala projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija. Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

U narednom periodu će Koordinacioni odbor  udruženja osoba s invaliditetom na području Kantona Sarajevo kontaktirati  i posjetiti porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motiviranja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program. Pozivamo sve žene i punoljetne djevojke s invaliditetom koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba s invaliditetom na području koje pokriva Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo da nam se jave na:

Hana Sarić, Projekt koordinator: 063 314 904, hana.saric.4@gmail.com 

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo: 033 445 185 , usgks@bih.net.ba

Projekat se implementira pod imenom „Ovdje sam – ponosna i vidljiva", jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju.

Projekat ”Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.